Setmana Mediambiental a les Escoles de l’Ateneu

Com a Escola Verda que som, enguany hem dedicat tota l’escola la setmana del 2 al 6 de novembre a conscienciar als alumnes sobre el malbaratament dels aliments. El tema ha estat escollit en una reunió ordinària de delegats verds i, posteriorment, traslladat al Comitè Ambiental, amb representació de famílies de l’Escola. Hem iniciat el tema amb la visualització d’un vídeo per tal d’encetar una reflexió a les aules i cada cicle ha treballat diferents aspectes del malbaratament alimentari.

A Educació Infantil hem treballat a partir del conte «En Pere llepafils» i organitzats en diferents grups hem buscat alternatives per ajudar al Pere a no llençar menjar. Els alumnes de Cicle Inicial hem escoltat el conte «El Pepet Xinxeta i el menjar» i durant les tardes ens hem organitzat en diferents tallers: «Què es menja al món?», «Pensa, compra, cuina i menja» i «Recipes with left overs». A Cicle mitjà els alumnes hem realitzat un seguit de tallers sobre bones pràctiques i les diferents fases del consum dels aliments. També hem treballat les dades estadístiques del malbaratament d’aliments al món, fent una comparació entre països. Els alumnes de Cicle Superior després de veure el vídeo «El menjar que llencem» hem realitzat una investigació en diferents bars, restaurants, comerços i menjadors escolars per conèixer què en fan del menjar que els sobra.

Al menjador de l’Escola hem dut a terme el projecte «Pesa i pensa» i, per classes, cada dia hem recollit el que ens ha quedat al plat i ho hem pesat. Posteriorment n’hem fet una reflexió. Les famílies de l’Escola també hi han col·laborat, fent la reflexió a casa amb els fills, a partir d’un escrit i d’un vídeo, i participant en el concurs de receptes amb l’aprofitament de les sobres, tal com feien abans els nostres avis i besavis.

Per finalitzar la setmana de treball hem fet un intercanvi de les activitats realitzades, tot explicant-les al cicle més proper.